Tíz dolog, amit meleg férfiaknak meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Tudástár

Tíz dolog, amit meleg férfiaknak
meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Az alábbi kérdéskörök a GLMA (Gay and Lesbian Medical Association) egészségügyi ellátói kutatásai szerint a meleg férfiakat leggyakrabban érintő egészségüggyel kapcsolatos problémákat járják körül. Habár az itt említett problémák közül nem feltétlen fordul elő mindegyik egy meleg páciens életében, mindenképpen érdemes tisztában lenni velük. A sorozatunkban megtalálható további kiadványok szintén hasznosak lehetnek Önnek, a nemétől függően.

1. Előbújás az egészségügyi ellátónak

A kezelőorvosának tudnia kell, hogy Ön nem heteroszexuális, hogy a lehető legjobb ellátást tudja nyújtani Önnek. Az előbújás segít orvosának, hogy az Ön helyzetére specifikus teszteket, szűréseket is figyelembe vegye. Az őszinteség segít, hogy jobb ellátást kapjon. Ha úgy érzi, hogy ellátója kellemetlenül érzi magát a szexuális orientációja miatt, keressen új kezelőorvost.

2. HIV/AIDS, biztonságos szex

A férfiak közötti szex során megnő a HIV-fertőzés veszélye; ugyanakkor a biztonságos szex gyakorlásának segítségével a HIV-fertőzés terjedésében elért csökkenés az LMBTQ közösség egyik legnagyobb sikertörténete. Ha Ön HIV pozitív, fontos, hogy egy megfelelő HIV-ellátó kezelése alatt álljon. A biztonságos szex bizonyítottan csökkenti a megfertőződés és a fertőzés továbbadásának veszélyét. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy mi a teendő, ha Ön kitett lett HIV-fertőzés veszélyének (post-expozíciós profilaxis) – ilyen esetben azonnal értesítse kezelőorvosát, hogy meg tudják beszélni a további teendőket. A megelőzéshez szükséges lépéseket akkor is vitassa meg orvosával, ha Ön vagy a partnere HIV pozitív.

3. Hepatitis immunizáció és szűrés

Azon férfiak, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot fokozottan ki van téve szexuális úton terjedő vírusoknak, melyek súlyos májkárosodáshoz (hepatitis) vezethetnek. Ezek a fertőzések számos hosszútávú egészségügyi problémához (pl. májelégtelenség, májrák), vagy akár halálhoz is vezethetnek. Immunizáció (védőoltások) segítségével a három legveszélyesebb vírus közül kettő hatásai megelőzhetőek. A Hepatitis A és Hepatitis B vírus elleni általános immunizáció (védőoltás) minden olyan férfinak ajánlott, aki férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot A biztonságos szex gyakorlása csökkenti a hepatitis vírus terjedésének veszélyét. Jelenleg ez az egyetlen módja a Hepatitis C vírus által okozott rendkívül súlyos tünetek megelőzésének. Hepatitis C fertőzött betegek számára már elérhetőek új, hatásos kezelések.

4. Étrend és testedzés

A testképzavarok fokozottan fordulnak elő meleg férfiak körében, a meleg férfiak gyakrabban szenvednek olyan evészavaroktól, mint a bulimia vagy anorexia nervosa. Bár a rendszeres testmozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, a túl sok edzés káros is lehet. Bizonyos anyagok (pl. anabolikus szteroidok) és étrendkiegészítők használata szintén veszélyes lehet. A túlsúly és az elhízás, melyek különböző egészségügyi problémákhoz vezetnek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, mellrák) szintén érintik a meleg férfiakat.

5. Alkohol és más szerek használata

Meleg férfiak körében gyakoribb a szerhasználat, mint az átlaglakosságban, és ez nem csak nagyvárosokban jellemző. A használt szerek közé tartozik az amil-nitrit („popper”), a marihuána, az ecstasy és az amfetaminok. Sok szer hosszútávú használatának következményeiről még nincs elegendő információnk, de eddigi tapasztalatok alapján komoly következményekre lehet számítani. Ha az Ön szerhasználata befolyásolja munkavégzését, tanulmányait vagy kapcsolatait, keresse fel egészségügyi ellátóját, hogy megkapja a megfelelő segítséget.

6. Depresszió/szorongás

A depresszió és a szorongás gyakrabban érinti a meleg férfiakat, mint az átlaglakosságot. A legnagyobb veszélynek azon férfiak vannak kitéve, akik nem nyitottak / bújtak elővállalják szexualitásukat illetően és nem kapják meg a megfelelő társas támogatást. Ez megnöveli az öngyilkosság veszélyét, különösen kamasz és fiatal férfiak esetén. A megelőzésben, a korai felismerésben és a kezelésben a kulturálisan érzékeny, kifejezetten meleg férfiaknak szóló mentális egészségügyi szolgáltatások különösen fontosak.

7. STD-k

A szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) terjedése megnövekedett arányban fordul elő a szexuálisan aktív meleg férfiak körében. AZ STD-k között vannak gyógyítható fertőzések (szifilisz, gonorrhea (tripper), chlamydia, fanszőrzet-tetű, stb.) továbbá olyanok is, melyekre egyelőre nem ismert gyógymód (HIV, Hepatitis, HPV, herpesz, stb.). Az STD-k terjedésének megelőzésére a legbiztosabb módszer a biztonságos szex gyakorlása. Minél több partnerrel van együtt egy évben, annál gyakoribb szűrésre van szüksége. STD-vel fertőzött betegek akár tünetmentesek is lehetnek, ugyanakkor tünetmentesen is tovább tudják adni a betegséget.

8. Prosztata-, here- és vastagbéltumor

Meleg férfiak szintén ki vannak téve a rosszindulatú tumorok veszélyeinek, melyek akár halálhoz is vezethetnek. Az élet különböző szakaszaiban, különböző rákszűrések ajánlottak. Meleg páciensek a kulturálisan nem elég érzékeny egészségügyi ellátás miatt nehezebben jutnak hozzá megfelelő rákszűrésekhez. Minden meleg férfinek szüksége van az átlaglakosságnak ajánlott rendszeres szűrésekre.

9. Dohányzás

Kutatások szerint a meleg férfiak sokkal gyakrabban használnak dohánytermékeket, mint a heteroszexuálisok, melegek körében a dohányzás aránya akár az 50%-ot is elérheti. A dohányhasználatnak többek között olyan súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mint a tüdőbetegségek és tüdőrák, a szívbetegségek és a magas vérnyomás. Minden meleg férfi számára biztosítani kell a hozzáférést kulturálisan érzékeny megelőzési tanácsadáshoz és a dohánytermékekről való leszokáshoz segítséget nyújtó programokhoz.

10. HPV (szemölcsöket okozó vírus, mely végbél- és méhnyakrákhoz vezethet)

A HPV az egyik legveszélyesebb vírus a melegeket érintő szexuális úton terjedő betegségek közül. A HPV nemcsak a nemiszervek és a végbélnyílás körüli szemölcsök képződéséhez vezethet, de szerepe lehet a meleg férfiak esetében tapasztalt megnövekedett végbélrák-előfordulás kockázatnak. Bizonyos egészségügyi ellátók újabban rendszeres analis mintavételt (PAP Smear, pap-kenet) javasolnak meleg férfiaknak a rák korai formáinak felismeréséhez, hasonlóan a nőknél végzett HPV rákszűrésekhez. Léteznek kezelések a HPV fertőzés kezelésére, de a szemölcsök visszatérése így is rendkívül gyakori, és a partnerek közötti fertőzés továbbadásának esélye nagyon magas.

Forrás: http://glma.org