Tíz dolog, amit a transznemű személyeknek meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Tudástár

Tíz dolog, amit a transznemű személyeknek meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Az alábbi kérdéskörök a GLMA (Gay and Lesbian Medical Association) egészségügyi ellátói kutatásai szerint a transznemű személyeket érintő leggyakoribb egészségüggyel kapcsolatos problémákat járják körül. Habár az itt említett problémák közül nem feltétlen fordul elő mindegyik egy transznemű páciens életében, mindenképpen érdemes tisztában lenni velük.

1. Hozzáférés egészségügyi ellátáshoz

Nem könnyű olyan egészségügyi ellátót találni, aki tisztában van a transznemű pácienseket érintő specifikus problémákkal. Gyakran olyan ellátót is nehéz találni, aki beleegyezik egy transznemű páciens kezelésébe. Bizonyos ellátók úgy gondolhatják, hogy valami gond van Önnel, mindössze azért, mert Ön transznemű. Természetesen ebben nincs igazuk. Előfordulhat, hogy egy ellátó nem érti meg, hogy Ön mindig is transznemű volt. Még ha talál is valakit, aki vállalja az Ön kezelését, előfordulhat, hogy a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelés költségeit. Ebben az esetben érdeklődjön utána, hogy van-e lehetőség a költségek csökkentésére.

2. Kórtörténet

Fontos, hogy meg tudjon bízni az egészségügyi ellátójában. Tájékoztassa ellátóját a gyógyszerekről, melyeket szed/szedett és korábbi műtétjeiről, ha voltak. Az ellátó akkor tudja a legjobb kezelést biztosítani az Ön számára, ha tisztában van az Önnel kapcsolatos korábbi egészségügyi információkkal.

3. Hormonok

Egyeztessen ellátójával a hormonkezelésről. Érdeklődjön, hogy mire kell figyelnie a hormonterápiával kapcsolatban a terápia kezdete előtt. Ha Ön transznemű nő, érdeklődjön az ösztrogénnel, vérrögökkel, duzzanatokkal, alacsony vagy magas vérnyomással és magas vércukorral kapcsolatban. Ha Ön transznemű férfi, érdeklődjön a tesztoszteronszint biztonságos tartományban tartásának ellenőrzéséhez szükséges vérvételi tesztekkel kapcsolatban.

4. Szív- és érrendszeri betegségek

A transznemű személyek körében előforduló dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint a hormonterápia növeli a stroke és a szívroham kockázatát. Transznemű nőknél előfordulhat, hogy esetleges szívproblémák, mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés tüneteinek jelentkezéséről nem merik tájékoztatni kezelőorvosukat, mert tartanak tőle, hogy a kezelő leállítja az ösztrogénterápiát. Ha ilyen aggodalmai merülnének fel, mindenképpen vitassa meg ezeket kezelőorvosával.

5. Tumor

A hormonterápia rendkívül ritkán okoz tumoros / rosszindulatu elváltozást, de a kezelőorvosa minden találkozásukkor fel fogja mérni a rák kialakulásának kockázatát. Az ellátó a nemiszervek lehetséges tumoros elváltozásait is meg fogja vizsgálni, ha azok nem lettek eltávolítva korábban. Hormonterápia miatt kialakuló tumor tényleg csak rendkívül ritka esetekben jelentkezik, ugyanakkor ennek vizsgálata is a rendszeres fizikális vizsgálat része kell, hogy legyen.

6. Szexuális úton terjedő betegségek és biztonságos szex

Transznemű személyek, különösen fiatal transznemű személyek, gyakran vesznek részt szexuális kapcsolatokban. Transznemű személyek ugyanúgy elkaphatnak szexuális úton terjedő betegségeket, mint mindenki más. A biztonságos szex gyakorlása rendkívül fontos, a HIV és egyéb szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. Érdeklődjön egészségügyi ellátójától a biztonságos szexszel kapcsolatos tanácsokról/tudnivalókról.

7. Alkohol és dohánytermékek

A transznemű személyek túlzott alkoholfogyasztása a máj és egyéb szervek károsodását okozhatja. Túl sok alkohol fogyasztása a beteg önmaga vagy mások felé irányuló bántalmazásához és veszélyes vezetéshez is vezethet. Az alkoholfogyasztás és a hormonterápia együttes fennállása szintén veszélyes lehet. Transznemű személyek szintén gyakran dohányoznak. A dohányzás megnöveli a szív-és tüdőbetegségek kockázatát, főleg, ha a beteg hormonterápiában részesül. Az egészségüket fontosnak tartó transznemű személyeknek nem kellene dohányozniuk és alkoholt is csak kis mennyiségben (vagy egyáltalán nem) kellene fogyasztaniuk.

8. Depresszió

Transznemű személyek körében nagyon gyakran jelentkezhetnek depressziós tünetek. Ha a család elutasítja a transznemű családtagot, és megvonják tőle a korábban megadott társas támogatást, a transznemű személy nagyon könnyen válhat depresszióssá. A tünetek tranzíció után is megmaradhatnak. Depressziós betegek egyszerűen nem képesek örömöt érezni és előfordulhat, hogy rossz döntéseket hoznak vagy önsértést követnek el?. Fontos, hogy beszéljen érzelmeiről a kezelőorvosával, és mindenképpen említse meg, ha szomorúnak vagy depressziósnak érzi magát. A depresszió kezelésére ma már rengeteg hatékony módszer áll rendelkezésre.

9. Szilikon injekciók

Előfordulhat, hogy transznemű nők nőiesebbek és szebbek akarnak lenni anélkül, hogy meg kellene várniuk az ösztrogénterápia hatásait. Ilyenkor alternatív módszerekhez fordulhatnak, mint például a befecskendezhető folyékony szilikon, a nőies alak azonnali eléréséért. A befecskendezhető szilikont különböző ’pumping bulikban’ lehet beszerezni, nem egészségügyi szakemberektől. A szilikon azonban elmozdulhat a szövetek között és évekkel később is csúnya sebhelyeket okozhatnak. Ez a szilikon általában nem szakemberek által ellenőrzött anyagból készül és az is előfordulhat, hogy a szilikon szennyeződik. A bejuttatáshoz használt injekciós tűt gyakran többen használják, megnövelve ezzel a használt tűkön keresztül is terjedő HIV és hepatitis vírusokkal való megfertőződés esélyét. A szilikon injekciók veszélyesek és nem szabadna használni őket.

10. Étrend és testedzés

A transznemű személyek között is gyakori az elhízás és a testedzés hiánya. A hosszú munkanapok alatt nehéz időt szakítani a testmozgásra. Az egészséges étrend és a gyakori testedzés ugyanolyan fontos a transznemű személyek számára, mint bárki más számára. Ha Ön műtéti megoldást szeretne, a sebésznek fontos lesz meggyőződnie arról, hogy Ön elég egészséges ahhoz, hogy a műtét és az azt követi lábadozás a lehető legjobban alakuljon. Próbáljon egészségesen étkezni és legalább heti háromszor húsz percet edzeni.

Forrás: http://glma.org