Tíz dolog, amit leszbikusoknak meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Tudástár

Tíz dolog, amit leszbikusoknak meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Az alábbi kérdéskörök a GLMA (Gay and Lesbian Medical Association) egészségügyi ellátói kutatásai szerint a leszbikus embereket érintő leggyakoribb egészségüggyel kapcsolatos problémákat járják körül. Habár az itt említett problémák közül nem feltétlen fordul elő mindegyik egy leszbikus páciens életében, mindenképpen érdemes tisztában lenni velük.

1. Emlő tumor

A leszbikusok körében magasabb a mellrák kialakulásának kockázatát okozó tényezők előfordulása, ugyanakkor a leszbikus nők kisebb valószínűséggel/kevésbé férnek hozzá a megfelelő szűrővizsgálatokhoz. Emiatt a kettősség miatt előfordulhat, hogy leszbikusoknál nem diagnosztizálják elég korán a mellrákot, mikor az még a legjobban gyógyítható/kezelhető? fázisában van.

2. Depresszió/Szorongás

Az elszenvedett diszkrimináció miatt leszbikusokat inkább érinti a krónikus stressz. Ez különösen jelentős azon leszbikusok körében, akik nem nyitottak / bújtak elő a szexualitásukat illetően, valamint, akik elvesztették a korábbi szociális hálójukat és támogató közegüket/kapcsolataikat szexuális orientációjuk miatt. A krónikus stressz gyakran vezet depresszióhoz és szorongáshoz.

3. Szívproblémák

Nők körében a szívbetegség a vezető halálokok egyike. A szívbetegségek legveszélyesebb kockázati tényezői az elhízás és a dohányzás. Minden leszbikus személynek rendszeres, évenkénti vizsgálatra lenne szüksége magas vérnyomás-betegség, koleszterinszint-problémák és cukorbetegség kiszűrésére és kezelésére. Az egészségügyi ellátók segíthetnek továbbá a dohányzásról való leszokással, a testmozgással és a testsúly kontrollálásával kapcsolatos problémákban/kérdésekben is.

4. Nőgyógyászati tumorok

A leszbikus emberek a heteroszexuális nőkhöz viszonyítva fokozottan kitettek bizonyos nőgyógyászati tumorok kialakulásának. Rendszeres kismedencei és pap-kenet vizsgálatok segítségével a tumor(ok)/ daganat(ok) / tumoros állapot korábban felismerhető(ek), megnövelve ezzel a gyógyulás esélyét.

5. Étrend és testedzés

Kutatások szerint leszbikusok körében gyakoribb a túlsúly és az elhízás, mint a heteroszexuális társaik körében. Az elhízás megnöveli a szívbetegségek, tumorok és a korai halálozás rizikóját. A leszbikusoknak is szükségük van támogató szakértői tanácsokra az egészséges életmóddal, étkezéssel és testedzéssel kapcsolatban.

6. Dohánytermékek

Kutatások azt is kimutatták, hogy leszbikusok gyakrabban használnak dohánytermékeket, mint a heteroszexuális nők. A dohányzásra rendkívül könnyű rászokni, akkor is, ha csak társasági összejöveteleken  végzik. A dohányzás megnöveli a nők leggyakoribb három halálozási ok: , a tumorok, a szívbetegségek és az emfizéma kialakulásának esélyét.

7. Alkohol

A túlzott és a binge-drinking típusú ivás gyakrabban fordul elő leszbikusok körében, mint más nők esetén. Bár napi egy ital akár egészséges is lehet a szívnek, a fokozott alkoholfogyasztás azonban megnöveli a tumorok, a májbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

8. Szerhasználat

Leszbikusok körében gyakoribb lehet a szerhasználat, mint heteroszexuális nők között. Ennek oka a homofóbia, szexizmus és/vagy diszkrimináció által okozott többlet stressz. A leszbikusoknak szükségük van támogatásra a stressz csökkentéséhez és a stresszel való megküzdéshez szükséges egészséges stratégiák kialakításához.

9. Intim partner általi elkövetett erőszak

A sztereotípiákkal ellentétben leszbikusok is lehetnek intim partner általi / párkapcsolati erőszak áldozatai. Ennek ellenére az egészségügyi ellátók ritkábban kérdeznek leszbikus pácienseket az családon belüli erőszak lehetőségéről, mint a heteroszexuális nőket. Leszbikusokat is meg kell kérdezni az intim partner általi lehetséges erőszakról, és szükség esetén biztosítani kell számukra támogató tanácsadást és menedékhelyet.

10. Szexuális egészség

A leszbikusokat ugyanazok a szexuálisan terjedő betegségek (STD-k) veszélyeztetik, melyek a heteroszexuális nőket is. Leszbikusok között az STD-k terjedhetnek bőr-bőr kontaktus, nyálkahártyák, hüvelyi váladékok és menstruációs vérzés útján is. Fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer leszbikusok számára is biztosítson STD-szűréseket.

Forrás: http://glma.org