Tíz dolog, amit biszexuálisoknak meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Tudástár

Tíz dolog, amit biszexuálisoknak meg kellene vitatniuk az egészségügyi ellátóikkal

Az alábbi kérdéskörök a GLMA (Gay and Lesbian Medical Association) egészségügyi ellátói kutatásai szerint a biszexuális személyeket leggyakrabban érintő egészségüggyel kapcsolatos problémákat járják körül. Habár az itt említett problémák közül nem feltétlen fordul elő mindegyik egy biszexuális páciens életében, mindenképpen érdemes tisztában lenni velük. A sorozatunkban megtalálható további kiadványok szintén hasznosak lehetnek Önnek, a nemétől függően.

1. Előbújás az egészségügyi ellátónak

A kezelőorvának tudnia kell, hogy Ön nem heteroszexuális, hogy a lehető legjobb ellátást tudja nyújtani Önnek. Az előbújás segít orvosának, hogy az Ön helyzetére specifikus teszteket, szűréseket is figyelembe vegye. Sok ellátó nincs tisztában a biszexualitás pontos fogalmával, és előfordulhat, hogy ez téves feltevésekhez, következtetésekhez vezet. Az őszinteség segít, hogy jobb ellátást kapjon. Minden találkozáskor jelezze az ellátója felé, hogy a közelmúltban kivel/kikkel volt együtt / létesített szexuális kapcsolatot  – ez befolyásolhatja az Ön számára ajánlott szűrőtesztek típusát. Ha úgy érzi, hogy ellátója kellemetlenül érzi magát a szexuális orientációja miatt, keressen új kezelőorvost.

2. HIV/AIDS, biztonságos szex

A férfiak közötti szex során megnő a HIV-fertőzés veszélye; ugyanakkor a biztonságos szex gyakorlásának segítségével a HIV-fertőzés terjedésében elért csökkenés az LMBTQ közösség egyik legnagyobb sikertörténete. Ha Ön HIV pozitív, fontos, hogy egy jó HIV-ellátó kezelése alatt álljon. A biztonságos szex bizonyítottan csökkenti a megfertőződés és a fertőzés továbbadásának veszélyét. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy mi a teendő, ha Ön kitett lett HIV-fertőzés veszélyének  (post-expozíciós profilaxis),  azonnal értesítse kezelőorvosát, hogy meg tudják beszélni a további teendőket. A megelőzéshez szükséges lépéseket akkor is vitassa meg orvosával, ha Ön vagy a partnere HIV pozitív. Habár a nők közötti szex esetén kisebb eséllyel terjed a HIV-fertőzés, ha Ön részt vesz szexuális aktusban olyan személlyel, akinek az esetében nagyobb valószínűséggel merül fel a HIV-fertőzés gyanúja (meleg vagy biszexuális férfiak), fontos tisztában lennie partnerei  HIV-státuszával és az Ön védelméhez szükséges lépésekkel.

3. Hepatitis immunizáció és szűrés

Ha Ön több partnerrel létesít szexuális kapcsolatot (nemtől függetlenül), akkor Ön fokozottan ki van téve szexuális úton terjedő vírusoknak, melyek súlyos májkárosodáshoz (hepatitis) vezethetnek. Ezek a fertőzések számos hosszútávú egészségügyi problémához (pl. májelégtelenség, májrák), vagy akár halálhoz is vezethetnek. Immunizáció (védőoltások) segítségével a három legveszélyesebb vírus közül kettő hatásai megelőzhetőek. A Hepatitis A és Hepatitis B vírus elleni általános immunizáció (védőoltás) minden szexuálisan aktív embernek ajánlott. A biztonságos szex gyakorlása csökkenti a hepatitis vírus terjedésének veszélyét; jelenleg ez az egyetlen módja a Hepatitis C vírus által okozott rendkívül súlyos tünetek megelőzésének. Hepatitis C fertőzött betegek számára már elérhetőek új, hatásos kezelések.

4. Étrend és testedzés

A testképzavarok fokozottan fordulnak elő biszexuálisok között, a biszexuális személyek gyakrabban szenvednek olyan evészavaroktól, mint a bulimia vagy anorexia nervosa. Bár a rendszeres testmozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, a túl sok edzés káros is lehet. Bizonyos anyagok (pl. anabolikus szteroidok) és étrendkiegészítők használata szintén veszélyes lehet. A túlsúly és az elhízás, melyek különböző egészségügyi problémákhoz vezetnek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, mellrák) szintén fokozottan érintik a biszexuális embereket.

5. Alkohol és más szerek használata

A biszexuálisok körében gyakoribb a szerhasználat, mint az átlaglakosságban, és ez nem csak nagyvárosokban jellemző.  A használt szerek közé tartozik az amil-nitrit („popper”), a marihuána, az ecstasy és az amfetaminok. Sok szer hosszútávú használatának következményeiről még nincs elegendő információnk, de eddigi tapasztalatok alapján komoly következményekre lehet számítani. Ha az Ön szerhasználata befolyásolja munkavégzését, tanulmányait vagy kapcsolatait, keresse fel egészségügyi ellátóját, hogy megkapja a megfelelő segítséget.

6. Depresszió/szorongás

A depresszió és a szorongás gyakrabban érinti a biszexuális személyeket, mint az átlaglakosságot. A legnagyobb veszélynek azon férfiak vannak kitéve, akik nem vállalják fel szexualitásukat és nem kapják meg a megfelelő társas támogatást. Sok biszexuális tartja titokban szexuális orientációját és szexuális viselkedését az egészségügyi ellátója előtt. Ez megnöveli az öngyilkosság veszélyét, különösen kamaszok és fiatal felnőttek esetében. A megelőzésben, a korai felismerésben és a kezelésben a kulturálisan érzékeny, kifejezetten meleg férfiaknak szóló mentális egészségügyi szolgáltatások különösen fontosak.

7. STD-k

A szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) terjedése megnövekedett arányban fordul elő a szexuálisan aktív biszexuális emberek körében. AZ STD-k között vannak gyógyítható fertőzések (szifilisz, gonorrhea (tripper), chlamydia, fanszőrzet-tetű, stb.), és olyanok is, melyekre egyelőre nem ismert gyógymód (HIV, Hepatitis, HPV, herpesz, stb.). Az STD-k terjedésének megelőzésére a legbiztosabb módszer a biztonságos szex gyakorlása. Minél több partnerrel van együtt egy évben, annál gyakoribb szűrésre van szüksége. STD-vel fertőzött betegek akár tünetmentesek is lehetnek, ugyanakkor tünetmentesen is tovább tudják adni a betegséget.

8. Prosztata-, here-, mell-, méhnyak- és vastagbéltumor

A biszexuális emberek szintén ki vannak téve a rosszindulatú tumorok veszélyeinek, melyek akár halálhoz is vezethetnek. Az élet különböző szakaszaiban, különböző rákszűrések ajánlottak. A biszexuális páciensek számára a kulturálisan nem elég érzékeny egészségügyi ellátás miatt nehezebb lehet a rákszűrésekhez való hozzáférés. Minden biszexuális személynek szüksége van az átlaglakosságnak ajánlott rendszeres szűrésekre.

9. Dohányzás

Friss kutatások szerint a biszexuálisok sokkal gyakrabban használnak dohánytermékeket, mint a heteroszexuálisok; biszexuálisok körében ez az arány akár az 50%-ot is elérheti. A dohányhasználatnak többek között olyan súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mint a tüdőbetegségek és tüdőrák, a szívbetegségek és a magas vérnyomás. Minden biszexuális ember számára biztosítani kell a hozzáférést kulturálisan érzékeny megelőzési tanácsadáshoz és a dohánytermékekről való leszokáshoz segítséget nyújtó programokhoz.

10. HPV (egy szemölcsöket okozó vírus, mely végbél- és méhnyakrákhoz vezethet)

A HPV az egyik legveszélyesebb vírus a biszexuálisokat érintő szexuális úton terjedő betegségek közül. A HPV nemcsak a nemiszervek és a végbélnyílás körüli szemölcsök képződéséhez vezethet, de szerepe lehet a biszexuális férfiak esetében tapasztalt megnövekedett végbélrák-előfordulás kockázatnak. Bizonyos egészségügyi ellátók újabban rendszeres anális (végbélből történő) mintavételt (PAP Smear, pap-kenet) javasolnak biszexuális férfiaknak, hasonlóan a nőknél végzett HPV rákszűrésekhez. Léteznek kezelések a HPV fertőzés kezelésére, de a szemölcsök visszatérése így is rendkívül gyakori, és a partnerek közötti fertőzés továbbadásának esélye nagyon magas. Méhnyakkal rendelkező személyek rendszeres pap-kenetes rákszűrésen kellene részt venniük, a kezelőorvos iránymutatásai alapján.

Forrás: http://glma.org